Weekoverzicht

Gids 26

 

MAANDAG 28 JUNI 2010

Na zeven uur: Zijn 'Long String Instruments', grote installaties met lange resonerende snaren, bezorgden de Eindhovense geluidskunstenaar Paul Panhuysen sinds 1982 een wereldwijde reputatie als innoverend beeldend kunstenaar en performer. Hoe gaat hij bij zo'n installatie te werk? Waar moeten de ruimte en akoestiek aan voldoen? En welke sensatie tracht hij over te brengen op de toeschouwer? Hans de Geus gaat op bezoek bij de inmiddels 75-jarige Paul Panhuysen.
Na acht uur: Jeroen van Kan spreekt met schrijver Maarten Schinkel over zijn nieuwe roman ‘Narcissus’. Om niet te falen in zijn nieuwe baan neemt de hoofdpersoon zijn toevlucht tot een medicijn dat hem intelligenter belooft te maken. Maar hoe komt hij erachter of de successen die volgen alleen te danken zijn aan zijn verbeterde brein?
Na negenen: Arnon Grunberg belt een kort verhaal door vanuit New York.
Daarna: Wim Noordhoek in gesprek met schrijver Hans Maarten van den Brink over zijn gebundelde briefwisseling met literatuurrecensent Michael Zeeman (1958-2009): 'Eeuwig leven'.
 
Radio 6, 19.02 - 22.00

 
DINSDAG 29 JUNI 2010
 
Na zeven uur: Botte Jellema ontmoet beeldend kunstenaar Annechien Meier die sinds 11 juni met haar vriend, twee tractoren en twee beplantte mobiele volkstuinen (7 meter lang en 2.20 breed) op pad is. Een afstand van 470 km met een snelheid van 25 km per uur over secundaire wegen van Den Haag naar Duitsland. Tijdens de reis wonen en slapen zij in het tuinhuisje op de volkstuin. Eindbestemming is Wiesbaden waar de tuinen worden samengevoegd tot één moestuin. In Wiesbaden wordt een expositie en symposium gehouden onder de naam ‘Garten’.
Om acht uur: Anton de Goede in gesprek met literatuurcriticus Ron Rijghard naar aanleiding van zijn boek ‘Ik deug alleen voor de poëzie’, waarin zijn eerder in NRC Handelsblad gepubliceerde vraaggesprekken met 32 Nederlandstalige dichters zijn gebundeld.
Daarna: Een ontmoeting met Harry Vaandrager die onlangs de poëziebundel 'Wat telt is van niets gemaakt' publiceerde. Het is de tweede bundel van Vaandrager die tweeëndertig jaar geleden als tiener debuteerde met 'Langs toendra's'.
Na negen uur: Maarten Westerveen spreekt met Rachel Esner, universitair docent in Kunst van de Nieuwste Tijd aan de Universiteit van Amsterdam, n.a.v. de essaybundel 'Overal Vincent'. Sinds het einde van de negentiende eeuw wordt de wereldberoemde kunstenaar genationaliseerd door inwoners van de meest uiteenlopende landen. De bundel ‘Overal Vincent’ vertelt de verhalen achter deze nationaliseringen. Via Van Goghs veramerikanisering in de Hollywoodfilm en zijn verheerlijking door de Japanners, belanden we in het begin van de twintigste eeuw, bij het getouwtrek tussen Frankrijk en Nederland over Van Goghs artistieke erfenis.
Tegen tienen: 'Try out'. Reclamemaker Joost van de Loo bericht over een guerilla-actie van kunstenaars in Berlijn waarbij het asfalt van een groot kruispunt als canvas en de auto's als kwast fungeerden. En aandacht voor ‘Sounds of Hamburg’, waar de voetgangers in de stad een orkest vormden.
 
Radio 6, 19.02 - 22.00
 

 
WOENSDAG 30 JUNI 2010

Na zeven uur: Maarten Westerveen spreekt met Odin Dekkers, hoogleraar Engelse letterkunde en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, over de Engelse schrijver Philip Pullman n.a.v. zijn laatste boek ‘De goede man Jezus en de schurk Christus’ waarin hij de bestaande evangeliën omzeilt en een tegendraads, maar bovenal humaan portret van de Messias schetst, die in deze versie als tweeling geboren wordt: Jezus en Christus.
Om acht uur: Deze zomer is in Het Rembrandthuis in Amsterdam een overzicht te zien van het grafisch werk van Frans Lodewijk Pannekoek (1937). Zijn kleine prenten van Hollandse, Spaanse en Franse landschappen, dieren, motieven uit de natuur, portretten en zelfportretten worden gekenmerkt door een grote intensiteit die door een minutieus fijne lijnvoering tot uiting komt. Anton de Goede ontmoette Pannekoek, die doorgaans de pers schuwt, vlak voor de opening van de tentoonstelling.
Daarna: Aandacht voor 'Edgar Cairo, de schrijver als schilder'. Tien jaar geleden stierf de romancier, essayist, dichter, columnist, performer en schilder Edgar Cairo (1948-2000). In de jaren daarna dreigde hij een tweede dood te sterven, omdat hij nauwelijks nog gelezen werd en zijn schilderijen vrijwel ongezien bleven. Op initiatief van Cindy Kerseborn is er een grootse manifestatie over Cairo's nalatenschap opgezet. Momenteel loopt er een expositie van Cairo's schilderijen in het Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam. Kerseborn licht toe.
Na negenen: Honderdvijfentwintig jaar geleden werd het Amsterdamsch Conservatorium opgericht. Na verschillende fusies en verhuizingen, bestaat het tegenwoordig als het Conservatorium van Amsterdam en staat het wereldwijd hoog aangeschreven. Het 125-jarig jubileum wordt gevierd met een tiendaags festival met verschillende concerten. Botte Jellema in gesprek met directeur Andries Mulder over de rijke geschiedenis en de toekomst van het conservatorium.
 
Radio 6, 19.02 - 22.00
 

DONDERDAG 1 JULI 2010
 
Om zeven uur: Tien bijzondere korte films zijn vanaf 15 juli als één blok in de bioscoop te zien. De films maken deel uit van het NPS Kort! programma. ‘Kus’ van Joost van Ginkel is een van deze films. Het bleek voor van Ginkel het opstapje te zijn naar zijn eerste speelfilm. Floortje Smit spreekt met regisseur Joost van Ginkel over ‘Kus’.
Om acht uur: Het is weer zomer en dat betekent dat er -geheel volgens traditie- een nieuwe serie Telefilms afgerond is. Een van die films is ‘Köfte’, een Nederlandse komedie waarin de blinde en koppige Turkse kok er alles aan doet om zijn traditionele restaurant te behouden. Floortje Smit ontmoet Michiel van Jaarsveld, regisseur van de Telefilm ‘Köfte’.
Na negenen: Quincy Jones komt naar North Sea Jazz, het festival dat volgende week weer losbarst. Hij heeft de Paul Acket-award 2010 gewonnen, de prijs die de festivalorganisatie toekent aan degene die zich voor de jazz verdienstelijk heeft gemaakt. Jones werkte met alle jazz-grootheden, maar produceerde ook het bestverkochte album ‘Thriller’ van Michael Jackson. Botte Jellema spreekt met trombonist Erik van Lier die in de jaren zeventig met Quincy Jones samenwerkte. Verder komen ook Jan Willem Luyken (directeur van North Sea Jazz) en programmamaker Co de Kloet (Radio 6, NPS) aan het woord.
 
Radio 6, 19.02 - 22.00
 

VRIJDAG 2 JULI 2010
 
Na zeven uur: Catherine van Campen spreekt met Marcel Feil, curator van FOAM in Amsterdam, over de overzichtstentoonstelling van het fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin: ‘Pretty Much Everything - photographs 1985-2010’. Het duo maakt naam met campagnes voor modehuizen als YSL, Chanel, Gucci en Louis Vuitton en met regelmatige publicaties in W Magazine, Vogue en The New York Times. Ze weten de grens tussen mode en kunst met succes te overschrijden en tegelijkertijd zijn ze in beide vakgebieden werkzaam gebleven.
 

Na achten: Jeroen van Kan in gesprek met Hans Anten, Wilbert Smulders en Joke van der Wiel, de drie bezorgers van het boek ‘Drie Hollandse romans’ waarin drie romans van de Nederlandse schrijver Arthur van Schendel (1847-1946) zijn gebundeld: ‘De waterman’ (1933), ‘Een Hollands drama’ (1935) en ‘De grauwe vogels’ (1937). In deze romans geeft Van Schendel een dichterlijk beeld van beslissende gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis.
 

Na negen uur: Amper twee jaar na zijn afstuderen is Guido van der Werve (32) al een zeer succesvolle kunstenaar. In zijn films laat hij zich droppen op de Noordpool om daar 24 uur lang tegen de aardrotatie in te draaien. Of loopt hij over het ijs van de Botnische Golf terwijl een gigantische ijsbreker de grond achter zijn voeten splijt. Zijn werk werd de afgelopen maanden vertoond in musea in onder meer Parijs, Londen, Vancouver en Montevideo. In een Fins bos werkt Van der Werve aan zijn nieuwe projecten. Kirsten Algera volgde zijn werkproces.
Tegen tienen: ‘De ketting’. Een snoer van gedichten, opgezet door de dichter Daniël Dee, waarbij dichters op een gedicht reageren van een andere dichter door middel van een nieuw gedicht. Afl. 44. Dichter Rouke van der Hoek reageert op het gedicht van Bianca Boer.
 
Radio 6, 19.02 - 22.00
 

ZATERDAG 3 JULI 2010
 
Tussen acht en tien uur: Muziek van de Easy Aloha's, de vaste muzieksamenstellers van de Zaterdagbijlage van De Avonden.
Tussen tien en twaalf uur: Wim Brands in gesprek met de dichter Chrétièn Breukers van wie eerder dit jaar de bundel ‘Het is niet anders’ verscheen. Daarnaast is Breukers redacteur van de poëziereeks ‘De Contrabas’. Maar liefst twee auteurs uit die reeks werden dit jaar genomineerd voor de C. Buddinghprijs, de prijs voor het beste poëziedebuut, van wie Delhpine Lecompte de prijs uiteindelijk kreeg toegekend voor haar bundel ‘De dieren in mij’.
 
Radio 6, 08.02 - 12.00